Veel gestelde vragen

Algemeen

Waarom zou ik voor jou kiezen als fotograaf?

Als mijn foto's en manier van werken jullie aanspreken kunnen jullie voor ons kiezen! De keuze voor een bruidsfotograaf is persoonlijk. Ik raad jullie aan om op je gevoel af te gaan. Bekijk of mijn foto's bij jullie passen en bepaal tijdens de kennismaking of het ook persoonlijk klikt. Er zijn genoeg fotografen die mooie foto's maken, maar niet elke fotograaf zal bij jullie passen.

Worden onze foto’s op jouw site geplaatst?

Alleen als jullie hier expliciet toestemming voor geven zal ik foto's van jullie op mijn site zetten. Ik koppel geen namen aan foto's om jullie privacy te beschermen. Vaak komt dit onderwerp voor de bruiloft al ter sprake. Als jullie hier niet negatief tegenover staan zal ik na de bruiloft alsnog toestemming vragen voor de foto's die ik op mijn site wil plaatsen.

Wat gebeurt er als je ziek of verhinderd bent tijdens onze trouwdag?

Tijdens de bruiloft fotografeer ik samen met mijn man. Doordat we met z'n tweeën zijn zal er naar alle waarschijnlijkheid altijd een van ons aanwezig zijn, de kans dat wij allebei ziek of verhinderd zijn is heel klein. Wij zorgen zelf voor vervanging, uiteraard in overleg. Overigens ben ik zelden ziek en heb ik nog nooit een bruiloft gemist, maar we zijn hier op voorbereid.

Wat is jouw stijl van fotografie?

Een beeld zegt meer dan woorden, dus bekijk vooral de foto's op mijn site. Maar ik zou mijn stijl omschrijven als ongedwongen journalistiek, lief en vrolijk!

Hoe spreek ik jouw achternaam uit?

Mijn ongebruikelijke achternaam Cuhfus spreek je uit als Koevoes.

Wat moet ik doen om me voor te bereiden op de kennismaking?

Jullie hoeven helemaal niets te doen, alleen een afspraak met me maken. Bij werkwijze >> kennismaken staan wel een aantal tips van dingen die jullie zouden kunnen doen.

Wat moet ik doen om me voor te bereiden op de bruiloft?

Voor mooie foto's hoef je helemaal niets te doen, alleen genieten van jullie dag! Bij werkwijze >> tijdens de dag staan wel een aantal tips van dingen die jullie zouden kunnen doen. Maken jullie je vooral geen zorgen of je wel fotogeniek genoeg bent, van iedereen kun je mooie foto's maken!

Ik ga trouwen in het buitenland, kunnen jullie daar fotograferen?

Uiteraard kan dat, ik vraag natuurlijk wel een vergoeding voor reis- en verblijfkosten.

Welke tijdstippen ben je beschikbaar voor een kennismaking?

Maandag tot en met donderdag komen vaak het beste uit, omdat de vrijdagen in het trouwseizoen vaak bezet zijn. 's Avonds afspreken is prima. Neem even contact op voor het maken van een afspraak.

Waar spreken we af voor een kennismaking?

Ik wil jullie graag leren kennen, mijn ervaring is dat een afspraak bij jullie thuis daarvoor het meest geschikt is. Uiteraard kunnen we ook op een andere plek, bij mij thuis, of in een openbare gelegenheid afspreken.

Hoe lang duurt het voordat we de foto’s en het album krijgen?

De digitale foto's heb je binnen vier weken op DVD in huis. Vanaf het moment dat het album door jullie is goedgekeurd en ik het album bij de leverancier ga bestellen, is de levertijd van album Prachtig ongeveer 5 weken en van album Deftig ongeveer 3 weken.

Waarom fotografeer je samen met je man?

Omdat dat erg leuk is! :-) Daarbij is het voor het bruidspaar heel fijn dat we tegelijkertijd op verschillende plekken kunnen zijn, zo kunnen we gemakkelijk bij de voorbereiding van zowel de bruid als de bruidegom zijn. Daarnaast is het bijvoorbeeld bij de ceremonie heel handig dat we uit verschillende hoeken kunnen fotograferen en dat de een zich kan concentreren op het bruidspaar terwijl de ander de reacties van jullie gasten vastlegt. We kunnen elkaar scherp houden, aanvullen en elkaar ondersteunen bij de fotoshoots. Daarnaast is het voor ons ook prettig om een huwelijksdag samen te beleven. In het traject na het kennismakingsgesprek, voorafgaand aan de bruiloft en na de bruiloft zullen jullie alleen contact met mij (Kim) hebben.

Moet ik rekening houden met eten voor jullie?

Nee, dat hoeft zeker niet, maar het mag wel natuurlijk en het is voor het avondeten wel fijn en praktisch voor ons. We kunnen dan in de buurt blijven tijdens het diner en foto's maken van bijvoorbeeld speeches die er dan zijn. We hoeven zeker geen drie-gangen diner, met een 'crew maaltijd' zijn we helemaal tevreden. Als het niet mogelijk is om op locatie iets te eten, nemen we op een geschikt moment tijdens het diner even de tijd om zelf te eten. Dit stemmen we van te voren even af.

Fotoshoot en fotografie

Willen jullie (bij binnenkomst) van alle gasten foto’s maken?

Onze stijl van fotograferen is ongedwongen, dit houdt in dat we tijdens de dag zo min mogelijk aan jullie en jullie gasten zullen vragen. Met uitzondering van de fotoshoot en de groepsfoto´s voeren wij geen regie. Ons idee is dat je daarmee de meest echte en spontane foto´s krijgt. Daarbij is het ook praktisch gezien niet ideaal om bij binnenkomst van alle gasten foto´s te maken. Mochten er veel mensen tegelijk binnenkomen dan vormt zich al snel een rij. Gasten hebben mogelijk hun jas nog aan en willen die eerst kwijt. Lang niet iedereen wil bij binnenkomst gelijk op de foto, het is veel fijner om eerst even te acclimatiseren. Een goede oplossing hiervoor is bijvoorbeeld een fotohokje. Een andere oplossing die we vaak zien, en die meestal goedkoper is dan een fotohokje, is dat er een polaroid camera aanwezig is (je kunt deze huren) en iemand daar mee rond loopt. Deze foto's kunnen ook nog leuk aan een waslijn worden opgehangen, eventueel met persoonlijke boodschap, wat meteen leuke decoratie is en er feestelijk uit ziet!

Ik wil graag een foto voor een bedankkaartje voor de gasten, hoe werkt dat?

Er zijn twee opties, je kunt na de bruiloft een (digitale) foto of kaart naar alle gasten sturen. Ik kan daarvoor, als we dat van te voren afspreken, een aantal dagen na de bruiloft een foto aanleveren. De andere optie is dat je bij het feest de bedankfoto geeft. Dan ga we als volgt te werk, in de ochtend maken we van jullie een foto hiervoor. Deze foto zet ik op een apart kaartje (SD HC). Daarmee kan iemand anders zorgen voor de afdrukken, bijvoorbeeld bij een fotoservice. De verdere logistiek laat ik aan jullie over. Wij hebben een paar minuten nodig om de foto op het kaartje te zetten.

Ik wil graag tijdens het feest al een paar foto’s laten zien, kan dat?

We kunnen ons voorstellen dat jullie graag de gasten 's avonds al onze foto's willen laten zien, echter door onze manier van werken is dit niet mogelijk. Wij zijn de hele dag aanwezig op jullie bruiloft en hebben dan niet de tijd om een goede selectie van jullie foto's te maken. Daarbij laten we jullie ook veel liever de foto's zien wanneer wij ze uitgebreid gecontroleerd hebben en de mooiste foto's hebben bewerkt.

Wat is het beste moment voor de fotoshoot?

Dit hangt helemaal af van de planning van jullie dag. Mooie foto's kunnen we altijd maken, maar vaak is het licht aan het einde van de middag en het begin van de avond wel het mooist, al is dit niet altijd een praktisch tijdstip. Door verschil in de lengte van daglicht in Nederland is dit moment ook afhankelijk van welke maand je trouwt. Vaak worden fotoshoots voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking gedaan, meestal aan het begin van de dag. De gasten hoeven dan niet op het bruidspaar te wachten en jullie kunnen de rest van de dag volop van jullie gasten genieten! Maar als daar tijd voor is, is een (korte) fotoshoot aan het eind van de middag of het begin van de avond zeker een aanrader!

Het trouwalbum

Mag ik ook zelf mijn album maken?

Natuurlijk! Jullie ontvangen de foto's van jullie trouwdag in de hoogst mogelijke resolutie, waarmee je prima je eigen trouwalbum kunt maken. Mocht je je bedenken, je kunt zelfs na de bruiloft nog besluiten om mij de opdracht te geven tot het maken van een album.

Waarom verschillen de albums zoveel in prijs?

Hoe duurder het album, hoe hoger de kwaliteit. Het goedkoopste album wordt door een machine geproduceerd. Het duurste album is handwerk op het kwalitatief meest hoogwaardige papier.

Waar laat jij je albums maken?

Dat varieert van het type album dat je kiest, ik werk met verschillende leveranciers zoals Vakcolor.

Kan ik het gratis mini-album laten bijbestellen?

Dat kan, bekijk de prijs bij albums.

Kosten

Wanneer ontvang ik de factuur?

De factuur voor de fotoreportage ontvangen jullie samen met de DVD met de digitale foto's. Willen jullie de factuur eerder ontvangen, dan kan dit uiteraard, laat het me dan even weten. De factuur voor het trouwalbum ontvang je tegelijkertijd met het album.

Moet ik een aanbetaling doen?

Nee, dit hoeft niet.

Reken je reiskosten?

Bij bruiloften binnen Nederland breng ik geen reiskosten in rekening, deze zijn bij de prijs inbegrepen. Bij losse fotoshoots, zoals loveshoots en familieshoots breng ik wel reiskosten in rekening.

Technisch

Hoe hoog is de resolutie van de foto’s? Tot hoe groot kan ik vergroten?

De maximale resolutie is 5.616 × 3.744 pixels (21.1 megapixels) of 5760 × 3840 (22.1 megapixels). Groot genoeg om bijvoorbeeld op canvas af te drukken. Sommige foto's zullen doordat ze zijn bijgesneden iets kleiner zijn.

Welk bestandstype zijn de foto’s?

Ik lever de foto's aan als JPG bestanden.

Hoeveel foto’s krijg ik?

De hoeveelheid foto's hangt een beetje af van de dagindeling van jullie bruiloft, maar het zijn er, bij twaalf uur fotografie, zeker 600! Natuurlijk haal ik testfoto's, foto's die bewogen zijn en foto's die om andere redenen niet gelukt zijn er wel uit. Uit deze honderden foto's kies ik nog een groot aantal foto's uit (ongeveer 150) die ik nog extra bewerk met kleurenfilters en zwart-wit filters. Mocht je deze bewerking niet mooi vinden, dan heb je altijd het origineel nog. Om je een indruk te geven: Alle foto's op onze website zijn bewerkt. De collages die je ziet bij onze blogs en impressies zijn ook helemaal bewerkt, en zo'n collage maak ik ook voor jullie! (Deze komt in pdf bestand op jullie dvd te staan.)

Bewerk je alle foto’s?

Ik controleer alle foto's op kleuren, contrast en compositie. Waar nodig zal ik kleuren aanpassen, contrast bijwerken en foto's bijsnijden. Daarnaast lever ik altijd een groot aantal zwart-wit foto's op (de originelen stuur ik ook mee) en zal ik een aantal foto's verder bewerken met filters (uiteraard ook hier stuur ik de originelen mee).